Hajdúsági Múzeum

A valamikori Hajdúkerület székháza a Bocskai-tér egyik meghatározó épülete. 1924 óta itt kapott otthont a Városi Múzeum, amely néprajzi, régészeti és történeti anyagokat állított ki.

1951-ben, amikor is felvette a Hajdúsági Múzeum nevet, nyitották meg állandó kiállítását, mely bemutatta a hajdúság történetét, néprajzát, képzőművészetét és régészeti anyagait. A múzeumban tudományos könyvtár is működik; a Bocskai-téri szárnyban pedig a Városi Bíróság székel.

Az épületet 3 részben építették, bővítették. 1762-65 között épült meg Jenovai János debreceni kőműves mester tervei alapján. Ekkor még pincebörtön is volt az épület alatt, ahol a híres betyár, Angyal Bandi is raboskodott. Ezt a börtönt azonban mára már betömték statikai okok miatt.

Bővítésre 1805-ben került sor, először Rachbauer József debreceni építőmester, majd mivel ő megbetegedett, Jarabin András vezetésével. A harmadik építési szakaszra 1867-ben került sor Balthazár János mérnök tervei alapján, amikor megépült a mai bírósági szárny és egy új börtön. A hajdúkerület megszűnése után a székház több feladatot is ellátott: működött itt többek között bank, rendőrség, úri kaszinó, kollégium, stb.